YRITTÄJÄ

Niina Pekkala kuuluu niihin yrittäjiin, jotka pistävät tuulemaan. Viimeisen viiden vuoden aikana Pekkala on uudistanut Seppälän lounasravintolan ilmeen, avannut toisen lounasravintolan Palokkaan-uudistanut tämän ja avannut sinne Vilhelm Gourmetin ja rakentanut Seppälän ravintolan yhteyteen Vilhelm Loungen. Viimeksi mainitussa tilassa kestitään pitopalveluasiakkaita ja yritysryhmiä.

Pekkalalla yrittäjyys virtaa geeneissä, sillä kolme hänen neljästä veljestään toimivat yrittäjinä. Keittiö- ja baarimestariksi aikoinaan valmistunut Pekkala ennätti toimia ravintola-alalla parikymmentä vuotta ennen kuin yritystoiminta vei mukanaan. Hän kertoo neuvotelleensa vuosien varrella yrittäjyydestä useissa ravintoloissa, mutta tuloksetta. Kun sopiva ravintola vihdoin tuli vastaan, palaset loksahtivat nopeasti paikoilleen. – Tulin keväällä 2003 ekstraamaan Seppälässä toimivaan Cafe Vilhelmiin. Kolme päivää myöhemmin neuvottelin jo osakkuudesta silloisen yrittäjäpariskunnan, Sirpa ja Juhani Kuitusen kanssa. Muutaman vuoden teimme yhdessä töitä. Sen jälkeen Kuituset halusivat myydä ravintolan kokonaan minulle.

Pekkala on saanut Cafe & Catering Vilhelmin pyörimään erittäin mukavasti. Kahdessa ravintolassa lounaita menee kaupaksi 300–450 kappaleen päivävauhtia. Sekä Seppälän että Palokan ravintolat ovat kysyttyjä ympäri vuoden, mutta Seppälässä kiire painottuu kevääseen ja syksyyn. Palokassa taas on vipinää erityisesti kesäisin.

Lounasravintolatoiminnan lisäksi Pekkala järjestää viikoittain tilaisuuksia kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Pitopalvelua työllistävät erityisesti yritystilaisuudet ja kesäiset perhejuhlat. Osa tilaisuuksista pidetään reilut sata henkeä vetävässä Vilhelm Loungessa, osa asiakkaiden omissa tiloissa. – Teemme salaateista lähtien kaiken itse. Arvostamme tuoreista raaka-aineista tehtyjä ruokia. Molemmissa paikoissa meillä käykin vakioasiakkaita, jotka arvostavat toimintatapaamme, Pekkala sanoo. Lounasasiakkaat ovat nykyään valveutuneita ruokalistan suhteen. Kun suosikkiruokaa on tarjolla, jonoja on luvassa. Mitkä sitten on lounasravintola Vilhelmin kysytyimmät ruoat? – Ylivoimaisia suosikkeja ovat uunimakkara ja lihapullat perunamuusilla. Näin on ollut aina, Pekkala sanoo nauraen.
Teksti : Tuomas Lehtonen Kottiin lehti nro 10/2017